License partner of

Termékintegritás mindenkinek

A Termékintegritás kötetben megfogalmazott követelményeket a német autógyártók: a BMW, a Daimler és a Volkswagen Csoport követelik meg. Kevésbé ismert követelmény, hogy a termékintegritás a teljes beszállítói láncra vonatkozik.

Cégünk, a QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft., mint a Német Gépjárműipari Szövetség Minőségirányítási Központjának, a VDA QMC-nek a regionális licencpartnere nagy hangsúlyt fektet az elmúlt évek egyik legfontosabb, új autóipari követelményrendszerének bevezetésére, az érintett cégek témával kapcsolatos kérdéseinek megválaszolására és a szükséges információk célba juttatására. 

Bár a VDA Termékintegritás című kötete már 2018-ban megjelent, de egyrészt a mai napig sok tisztázásra váró kérdés merül fel az alkalmazásával kapcsolatban, másrészt az autógyártók is egyre másra jelentetik meg a vonatkozó követelményeiket. 

A közelmúltban készítettünk egy felmérést, melyben azt vizsgáltuk, hogy a gépjárműipar szereplői mennyire vannak tisztában az előírásokkal, valamint milyen mértékben és hogyan teljesítik a követelményeket. 

A felmérésből kiderült, hogy a túlnyomó többség helyesen tudja, hogy a Termékintegritás kötetben megfogalmazott követelményeket a német autógyártók: a BMW, a Daimler és a Volkswagen Csoport követelik meg. Ugyanakkor sokan gondolják, hogy ez egy általános, a többi OEM által is elvárt előírás. 

Kevésbé ismert követelmény, hogy a termékintegritás a teljes beszállítói láncra vonatkozik. Az autógyártól kezdve az alsóbb szinteken lévő alkatrészbeszállítóknak, sőt az alapanyaggyártóknak is be kell vezetniük és alkalmazniuk kell a rájuk vonatkozó követelményeket. 

A kérdőívekre adott válaszokból az is kiderült, hogy a legtöbb cég számára ismert a korábbi PSB/PSR és az új PSCR megnevezés, azt viszont kevesen tudják, hogy a követelményeket nem csak az ilyen pozícióban dolgozó, ezzel megbízott kollégának, hanem a megfelelő mértékig a szervezet összes dolgozójának ismernie kell. 

Azoknál a beszállítóknál, ahol ismerik ezt az elvárást, gondot okoz az összes munkavállaló oktatása, mert egyrészt a hagyományos módon nem lehet mindenkihez eljuttatni az információt, vagy nagyon időigényes több órára kivenni a dolgozókat a gyártásból, másrészt a különböző pozícióban alkalmazott kollégák különböző szintű képzést igényelnek. 

A probléma megoldására egy olyan online képzést állítottunk össze, melyben a különböző beosztásban dolgozókat a sori dolgozóktól a felső vezetőkig csoportokra bontottunk, így mindenki csak a rá vonatkozó, számára fontos információkat kapja meg. Az oktatást számítógépen, vagy mobiltelefonon is elvégezhetik a dolgozók, a beépített rövid tesztekkel pedig mérhető az alapvető összefüggések megértésének mértéke. 

A TERMÉKINTEGRITÁS ONLINE termékét a QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. a X. Regionális Autóipari Beszállítói Konferencián mutatja be a közönségnek, ahol az előfizető cégek nagy kedvezménnyel juthatnak hozzá a képzéshez, és elsőként teljesíthetik a vonatkozó követelményeket!   

Legfrissebb híreink