License partner of

SZOLGÁLTATÁSOK

Audit

Megbízható információk

A megbízható információk és adatok kulcsfontosságúak a döntéshozásban a vezetőség számára. Ezen információk forrásai lehetnek az eredményes, professzionális auditok. 

Legyen akár belső, első fél általi, vagy második fél általi audit az Ön cégének egyik beszállítójánál, akár rendszer vagy gyártási folyamataudit, támogatjuk Önt a megfelelő erőforrásokkal. 

Minden auditor kollégánk legalább 15 éves nemzetközi autóipari tapasztalattal és tanúsított IATF 16949 és VDA 6.3 auditori képesítéssel rendelkezik. Többen közülük tanúsító auditorok. Auditoraink nagy száma miatt a legtöbb gyártási folyamathoz szakmai tapasztalattal rendelkező auditorokat tudunk biztosítani. 

Kollégáink nagy tapasztalata lehetővé teszi, hogy kritikus szituációkban is támogassuk cégét. Nem okoz gondot a felső vezetés vagy a vevői szankciók alatt álló beszállítók auditálása sem. 

QFD_auditor_service_review

Miben állunk rendelkezésére?

Beszállítói / 2. fél általi auditok

Beszállítói auditok alatt azokat az auditokat értjük, amikor a megrendelő felülvizsgálja a saját (vagy leendő) beszállítója működését, folyamatait azért, hogy megállapítsa, azok alkalmasak-e az ő, mint megrendelő igényeinek a kielégítésére. 

A gépjárműiparban a beszállítói auditok leggyakrabban folyamatauditok, ahol a vevő azt vizsgálja, hogy a beszállító egy adott gyártási folyamata képes-e, illetve mennyire képes, a követelményeknek megfelelő minőségű terméket, határidőre, az elvárt darabszámban legyártani. Ritkábban rendszer, kivételes esetekben termékauditokat is végezhetnek a vevők. 

A beszállítói auditot a megrendelő munkatársai, vagy a megrendelő megbízásából külső szakértők hajtják végre, akik egyrészt képzett auditorok, másrészt kompetens szakemberek az adott szakterületen. 

A beszállítói audit lefolytatása mindig az auditált folyamat vagy rendszer objektív vizsgálatát, és egy követelményrendszerrel való összevetését jelenti.

Azonban míg egy pl. tanúsítási auditon a követelményrendszer csak a tanúsítás alapját képező szabvány (pl. minőségirányítási rendszernél az ISO 9001 vagy az IATF 16949, folyamat auditoknál a VDA 6.3, CQIx), addig beszállítói auditokon ez gyakran kiegészül a vevő saját, – sokszor ezeknél sokkal szigorúbb, – követelményeivel is. 

Belső / 1. fél általi auditok

A belső auditokat a szervezet saját munkatársa (vagy az ő megbízásából egy külső szakértő) végzi.) 

A belső auditok szintén irányulhatnak az irányítási rendszerre, a gyártó folyamatokra, vagy a termékekre. A rendszeraudit alapja az adott irányítási rendszerszabvány, mint például az ISO 9001 vagy a gépjárműiparban az IATF 16949, illetve az ezeke épülő belső szabályozások, folyamatleírások, munkautasítások. A gyártó folyamatokat, az úgynevezett folyamatauditokat az autóipari cégek leggyakrabban valamely szabvány, mint például a VDA 6.3 vagy a technológia specifikus CQI szabványok, hajtják végre. A termékauditok történhetnek saját szabályozás, vagy, különösen ha ezt valamelyik vevő megköveteli, a VDA 6.5 szerint. 

Az IATF 16949 szerint tanúsított cégeknek mindhárom auditfajtát tervezniük kell az auditprogramjaikban és megfelelő időközönként végre kell hajtaniuk azokat.  

Legyen szó akár beszállítói, akár belső auditokról, az audit eredményessége szempontjából kulcsfontosságú az azokat végző auditorok kompetenciája. Ezért egyrészt hangsúlyt kell fektetni a szükséges auditok meghatározására, valamint az azokat végző auditor kollégák szükséges kompetenciáinak meghatározására és biztosítására. 

Az auditok mindkét szintjénél tudunk támogatást nyújtani a megfelelő rendszerek, folyamatok kialakításában, az érintett kollégák szükséges kompetenciáinak meghatározásában, valamint képzéssel és coaching-gal történő biztosításában, fejlesztésében.  

autoipari-gyartas-beszallitok-audit
autoipari-gyartas-beszallitok
auditor-autoipar

Tanúsító/3. fél általi auditok

A gépjárműiparban általános követelmény, hogy a beszállítóknak minimum ISO 9001, adott esetben a vevői követelményeknek megfelelően IATF 16949 szerinti tanúsítással kell rendelkezniük.

A tanúsító auditokat minden esetben a vevő-beszállító kapcsolattól független, úgynevezett harmadik fél, egy tanúsító testület végzi.

A tanúsító kiválasztásánál elengedhetetlen, hogy ISO 9001-es tanúsítást csak olyan testület végezhet, mely erre akkreditálva van. Az IATF 16949 tanúsítást pedig csak az IATF által erre jóváhagyott szervezetek végezhetnek. 

Igény esetén szívesen állunk ügyfeleink rendelkezésére a megfelelő tanúsító testület kiválasztásában.