License partner of

Tudásbázis

Tudásbázis

KÉPZÉSEK ÁLTALÁBAN

Az aktuális képzéseket eléri a főmenüből a Képzési naptárt megnyitva, vagy a Képzések menüpont alatt VDA QMC éa QFD képzések illetve téma szerinti bontásban.

A QFD Kft. partnerei számára lehetőséget biztosít angol nyelvű képzések elvégzéséhez a VDA 6.3 tanúsítvány megszerzésének érdekében.
Nem, a képzés díja nem tartalmazza a szállás költségét. A szállásfoglalást a résztvevőknek egyedileg kell intézni.
A VDA QMC és a QFD Kft. kiemelt hangsúlyt helyez a trénerek kiválasztására, képzésére és jóváhagyására. Csak az adott képzési témára vonatkozó követelményeknek megfelelő trénerek tarthatják az egyes képzéseket. Igény esetén a VDA QMC on-lin oktatói adatbázisának kivonatát, illetve a QFD Kft. tréner kinevezési dokumentumának másolatát el tudjuk küldeni ügyfeleinknek.

A tanúsítványok futárszolgálattal való kiküldése a képzés díjának kiegyenlítése után történik. Kérjük minden esetben kérdezzen rá a személyügyön vagy a pénzügyön, hogy a számla kiegyenlítésre került-e! Amennyiben a kifizetés megtörtént, kérdezzen rá a recepción vagy azon a helyen ahol csomagokat, leveleket vesznek át, hogy nincs-e ott a tanúsítvány.

A VDA 6.3:2023 Tool-t csak a VDA QMC webshopján keresztül tudja beszerezni.
https://webshop.vda.de/QMC/de/apps

A VDA 6.3:2016 szabványra épülő Tool megváltozott, a VDA 6.3:2023 kötethez új Tool készült, így a korábbi 2016-os kötethez készült Tool nem használható.

Válassza ki a Képzések oldalon a megfelelő képzést és kattintson a képzés leírása alatt található Ajánlatkérés gombra.  

A Szolgáltatások menüponton belül találja a Tanácsadás oldalt, amely részletesen ismerteti, hogy milyen jellegű rendszerfejlesztési és rendszertanácsadási támogatást tudunk nyújtani cégének.

VDA QMC LICENCKÉPZÉSEK

A tanúsítvány meghosszabbításának költsége 165 EUR + ÁFA/fő.

Először be kell regisztrálnia a VDA QMC Automotive Core Tools online kvíz nyitó oldalán vezeték- és keresztneve, valamint email címe megadásával. Miután megkapja hozzáférését a kvízportálhoz, olvassa el a kvíz elöljáró információit, majd fogadja el a használati feltételeket.

Ezután elérhetővé válik a VDA QMC Automotive Core Tools online kvíz. A 30 kérdésből álló kérdéssort 70%-os pontossággal, azaz 21 kérdésre adott helyes válasszal lehet csak sikeresen teljesíteni. Minden kérdéshez négy válaszlehetőség van megadva, melyek közül csak egy a helyes válasz. A kvíz 30 kérdésből áll, melynek megválaszolására összesen 60 perc áll rendelkezésre. A válaszok elküldése után az eredmény azonnal megjelenik (sikeres/sikertelen). A VDA QMC Automotive Core Tools online kvíz sikeres teljesítése után az eredmény PDF formátumban letölthető.

A VDA QMC Automotive Core Tools online kvíz az alábbi weboldalon elérhető:

Core Tools Online-Quiz – VDA QMC (vda-qmc.de)

Nem. Az elvégzett auditok nem helyettesíthetik egyik DIN EN ISO 19011 képesítési igazolást sem.

Általánosságban a rendszer auditor képzések, melyek legalább három naposak, jellemzően minőségirányítás témában.

Ilyenek lehetnek: ISO 9001, ISO/TS 16949, IATF 16949, VDA 6.1, VDA 6.2, VDA 6.4, AS 9100, IRIS.

 • RÉSZVÉTELI FELTÉTEL
  (lásd a követelmények grafikus ábrázolását itt).

  • az „(ID 381-HU) VDA 6.3:2023 Folyamat auditor képzés képesítését igazoló bizonyítvány másolata

  • a DIN EN ISO 19011 szerinti háromnapos auditor képesítő tanfolyam elvégzésének igazolása vagy a VDA minőségügyi vezetői és belső auditori képesítés

  • az autóipari Core Tool-ok ismeretének igazolása (ID 415:2022 vagy ID 417:2019) vagy kétnapos képzés egy másik szolgáltatótól (2019. évinél nem régebbi képzés esetén) + autóipari Core Tool-ok kvíz a VDA QMC-től

  • legalább öt év gyártó cégnél szerzett főállású szakmai tapasztalat, legalább két év minőségirányítási gyakorlat (személyes adatlap).

Nem, csak úgy engedhető valaki VDA 6.3 (2023) vizsgához, ha az illető jelentkezése a VDA QMC vagy annak licenc partnere által elfogadásra került. A kérelem későbbi benyújtása nem megengedett.

Az, hogy valaki részt vehet-e a VDA 6.3:2023 vizsgán, a benyújtott kérelem elbírálásán múlik. 

Részvételi feltételek:

az „(ID 381-HU) VDA 6.3:2023 Folyamat auditor képzés” képesítését igazoló bizonyítvány másolata

 • a DIN EN ISO 19011 szerinti háromnapos auditor képesítő tanfolyam elvégzésének igazolása vagy a VDA minőségügyi vezetői és belső auditori képesítés
 • az autóipari Core Tool-ok ismeretének igazolása (ID 415:2022 vagy ID 417:2019) vagy kétnapos képzés egy másik szolgáltatótól (2019. évinél nem régebbi képzés esetén) + autóipari Core Tool-ok kvíz a VDA QMC-től
 • legalább öt év gyártó cégnél szerzett főállású szakmai tapasztalat, legalább két év minőségirányítási gyakorlat (személyes adatlap).

Jelentkezésüket benyújthatják online jelentkezési lap kitöltésével, vagy a letölthető PDF formátumú űrlap kitöltésével és emailben megküldésével.

Elfogadottak az (ID 417-HU) Autóipari minőségügyi eszközök (core tools) a folyamat- és rendszer auditorok számára és a VDA (ID 415-HU) Autóipari minőségügyi eszközök (Core Tools) a minőségirányításhoz képzések. Alternatív megoldásként elfogadható egy másik képzési szolgáltatónál elvégzett legalább két napos tanfolyam gépjárműipari minőségügyi eszközök témában, emellett egy core tools online kvíz sikeres teljesítése. Ha a kvíz sikertelen, a „Gépjárműipari minőségügyi eszközök (core tools) rendszer- és folyamat auditorok számára” (ID 417) képzés elvégzése kötelező.

A VDA 6.3 (2023) vizsgához bocsátásának elengedhetetlen feltétele az „Autóipari minőségügyi eszközök (Core Tools) a folyamat- és rendszer auditorok számára” képzés sikeres teljesítése után kapott tanúsítvány felmutatása. Eme feltétel teljesülése nélkül a képzést meg kell ismételni. Egy ingyenes pótvizsgára van lehetőség.

Csak 2 vizsgaismétlés megengedett, és mindkét ismétlést a minősítés befejezése után egy éven belül lehet elvégezni.

Egy jóváhagyott VDA 6.3 trénernek is szükséges bizonyítania öt folyamat audit- és/vagy potenciális elemzés meglétét VDA 6.3 (2016)-os tanúsítványa meghosszabbításához. Az autóipari minőségtechnikák (Core Tools) szaktudást igazolhatják a folyamat auditorokra vonatkozó általános követelmények felmutatásával, vagy a VDA QMC által hivatalosan trénerek számára kifejlesztett „Autóipari minőségügyi eszközök (core tools) a folyamat- és rendszer auditorok számára” (ID 417-HU)” képzésen való részvétellel.

A hosszabbítási kérelem a tanúsítvány lejárta utáni három hónapig nyújtható be. A megújítás megerősítése után az új tanúsítvány a régi lejártától számított további három évig érvényes.

Ha a tanúsítvány a kérvényezéskor több mint három hónapja járt le, a képesítés meghosszabbítási követelményeinek teljesítése mellet (auditori tapasztalat megléte és az autóipari minőségtechnikák (Core Tools) szakmai ismerete), a VDA 6.3 (2023)-as teszt megismétlése szükséges.

A képesítés megújítási feltételeinek teljesítése, és a vizsga újonnani letétele után az új tanúsítvány a régi lejártától számított három/öt évig lesz érvényes.

A VDA 6.3:2016 vagy 2023 képesítés meghosszabbításához a kérelmet az érvényesség lejárta előtt kell benyújtani.

 • VDA 6.3:2016 megújítása esetén bizonyítékot kell adni az érvényességi időn belül legalább öt folyamatauditban (és legalább 10 audit nap) szerzett audit tapasztalatáról vezető auditorként.* A belső és külső folyamatauditok egyaránt elfogadottak. Ha a szükséges audit tapasztalat nem igazolható, akkor a VDA 6.3 minősítés kiterjesztése érdekében el kell végezni a „VDA 6.3 – Workshop for Certified Process Auditor” (ID 341) képzést. (külső és belső auditok is elfogadhatóak, amin az igénylő, mint lead auditor vett részt.)
  *VDA 6.3:2023 megújítása esetén, min. 10 audit és 20 nap, amelyből legalább 16 helyszíni és legfeljebb 4 távoli.
 • Bizonyítékot kell adni az Automotive Core Tools ismeretéről is. Az „Autóipari minőségügyi eszközök (Core Tools) a folyamat- és rendszer auditorok számára” (ID 417) képzést és az „Autóipari minőségügyi eszközök (Core Tools) – Szakértő” VDA képesítést (ID 415, 416, esetleg 450) elfogadjuk.
  Alternatív megoldásként igazolni kell egy másik képzési szolgáltató által az Autóipari minőségügyi eszközökről (Core Tools) szóló legalább kétnapos képzést, valamint az Autóipari minőségügyi eszközök (Core Tools) VDA QMC online kvíz sikeres teljesítését. Ha az autóipari minőségügyi eszközök terén szerzett ismereteket informálisan szerezték meg, ez azt jelenti, hogy a szakmai tevékenység során a kvíz kitölthető a képzettség hivatalos igazolása nélkül is. Ha a kvíz nem sikeres, akkor az „Autóipari minőségügyi eszközök (Core Tools) a folyamat- és rendszer auditorok számára” (ID 417) képzést kell elvégezni.
 • VDA 6.3:2016 megújítása esetén az ID 333 upgrade képzés elvégzéséről is kell bizonyítékot szolgáltatni.
 • Kitöltött, aláírt VDA formanyomtatvány
 • Egy másolat megküldése a jelenlegi kártyáról/tanúsítványról
 • Az oldal alján található online regisztráció kitöltése

A képesítés hosszabbítását minden esetben a kérelem sikeres ellenőrzése előzi meg.

A hosszabbítás után az új tanúsítvány a régi tanúsítvány lejáratától számított további három/öt évig lesz érvényes.

Bővebb információ: ITT

Öt év ipari tapasztalattal kell rendelkeznie, amelyből minimum 2 évet minőségügyi területen töltött el. Az öt évbe a gyakornoki idő 50%-kal beszámítható, maximum 2 év idejéig. Alap- vagy mesterképzés alatt a vállalatnál letöltött szakmai gyakorlat, hallgatói gyakorlati idő, stb. nem számítható bele a jelentkező szakmai tapasztalatába. Összességében csak az tehet vizsgát, akinél az összes követelmény teljesült, és akinek vizsgára való jelentkezését a VDA QMC vagy annak hivatalos licenc partnere jóváhagyta.

A VDA QMC és licencpartnerein keresztül elérhető Automotive Core Tools online kvíz segítségével, a jövőbeli és aktív VDA 6.3 (2023) auditorok ellenőrizhetik és megbizonyosodhatnak autóipari minőségtechnikákban (Core Tools) való jártasságukról. A kérdéssor standardizálásának köszönhetően a VDA QMC Automotive Core Tools online kvíz sikeres teljesítése után járó tanúsítvány világszerte elfogadott bizonyítéka a Core Tools képesítés meglétének. Ez az új minőségi szolgáltatás a VDA 6.3 (2023) tanúsítvány színvonalát minden eddiginél jobban erősíti, a tanúsítvány tulajdonosoknak pedig még nívósabb képesítést jelent az autóipari ellátási láncban.

Angol nyelvű kvíz: https://vdaqmccoretools.blinkit.de/courses/bvYNKHbcvrLLvo7dm

Német nyelvű kvíz: https://vdaqmccoretools.blinkit.de/courses/FLdeYdBHuiwiBm2W6

A VDA QMC Automotive Core Tools kvíz kitöltése egyet jelent azzal, hogy az ügyfél elfogadta a VDA QMC használati feltételeit. Mint tudjuk, a kvíz megismétlése nem megengedett. Ha az ügyfél új regisztrációt kezdeményez, azt a VDA QMC csalásra tett kísérletként kezeli. Ennélfogva minden jelentkezőnél csak az első kísérlet kerül majd beszámításra. Minden ezután tett kísérlet „sikertelen” -ként lesz elkönyvelve, akkor is ha az eredmény később pozitív lesz.

Ha a VDA QMC Automotive Core Tools online kvíz sikertelen eredményt hoz, de arra szükség van az autóipari minőségtechnikák (Core Tools) szaktudás megfelelő igazolásához a VDA 6.3 (2016) képesítés megszerzése vagy meghosszabbíta érdekében, akkor a „Gépjárműipari minőségügyi eszközök (core tools) rendszer- és folyamat auditorok számára” (ID 417) képzést mindenképp el kell végezni.

A VDA QMC Automotive Core Tools online kvízt csak egyszer van lehetőség kitölteni, tehát ismétlése nem megengedett.

Nyomatékosan javasoljuk, hogy előzetes felkészülés nélkül ne kezdje meg a VDA QMC Automotive Core Tools online kvíz kitöltését.

Javasolt, hogy az online kvízre való regisztráció előtt az érdekelt felek nézzék át a VDA és az AIAG, valamint a harmonizált VDA-AIAG-FMEA egyedi minőségügyi eszközeit.

Az alábbi áttekintő segítségével megállapítható, melyik terület szorul esetleges átismétlésre:

                            Módszer          

Forrás (kötet)

Speciális minőségtervezés /

Termékfejlesztési folyamat

*VDA Volume Maturity Level Assurance
for New Parts (MLA)

Hibamód és Hatás Elemzés (FMEA) és Speciális Jellemzők

Hibamód és Hatás Elemzés (Failure Mode and Effects Analysis) FMEA Kézikönyv

A mérőrendszerek statisztikai értékelése (MSA)

VDA 5 – A vizsgálati folyamatok alkalmassága – magyar nyelvű kötet

Statisztikai folyamatszabályozás (SPC)

*Economical Process Design and
Process Control (VDA Volume 4)

Mintafeldolgozási módszerek

VDA 2 Gyártófolyamat- és termékjóváhagyás – magyar nyelvű kötet

Ellenőrzési terv (Control Plan)

*IATF 16949

Probléma megoldó módszerek

*VDA Volume 8D – Problem Solving
in 8 Disciplines

 

Amennyiben rendelkezik a VDA QMC által kiállított, ID 415:2022 és ID 417:2019 Core Tools ismereteket igazoló képzési tanúsítvánnyal, jelentkezéskor, vagy tanúsítvány hosszabbításkor küldje el azok másolatát.

Amennyiben nem a VDA QMC-nél szerezte Core Tools ismereteit, de rendelkezik egy másik képző intézmény által, 2019-nél nem régebben kiállított, legalább 2 napos/ 16 órás oktatást igazoló tanúsítvánnyal, akkor Önnek el kell végeznie a VDA QMC oldalon található online tesztet, amely angol és német nyelven érhető el.

 

Az excel formátumú jelentést 2018-ban felváltotta a VDA 6.3 Analysis Tool nevű applikáció, melyet kizárólag a VDA QMC webshopján keresztül lehet megvásárolni. https://webshop.vda.de/qmc/de/apps

2023-ban pedig egy újabb VDA Tool készült, amely elérhető az alábbi linken.

Az 5 napos képzés (ID 381_382) tartalmazza a vizsganapot (ID 382), ezzel szemben a 4 napos képzésben (ID 381) nincs benne a tanúsított vizsga.

A VDA QMC szabályozásai értelmében, a megfelelő képzési eredményesség érdekében a maximális létszám 12 fő.

VDA KIADVÁNYOK

A kiadványokra történő előfizetéshez lépjen közvetlen kapcsolatba a VDA QMC-vel. A magyar nyelvű kiadványok jelenleg csak papír formátumban érhetőek el.

Töltse ki a kiadvány megrendelő nyomtatványunkat a honlap ‘Kiadványok‘oldalán, a megfelelő kiadvány kiválasztásával. A megrendelés beérkezése után díjbekérőt állítunk ki, melyet átutalással tudnak fizetni. A megrendelőlapon tudja kiválasztani a pénznemet (EUR vagy HUF). HUF-ban történő fizetés esetén az összeg a megrendelés napján aktuális MNB árfolyam alapján kerül átszámításra.

A megrendelőlapon van lehetőség jelezni, ha PO számra van szükség. 

A megrendelt kiadványt a díjbekérőn feltüntetett összeg beérkezését követően postázzuk a megrendelő részére, mellékelve a kiállított számlák eredeti példányát, melyet kérünk a pénzügyi osztály részére továbbítani.

A szállítás csomagküldő szolgálattal történik.

Szállítás Magyarországon*: 8 EUR + ÁFA (7 darabnál nagyobb megrendelés esetén: 11 EUR + ÁFA)

A megrendelt kiadványt a díjbekérőn feltüntetett összeg beérkezését követően postázzuk a megrendelő részére, mellékelve a kiállított számlák eredeti példányát, melyet kérünk a pénzügyi osztály részére továbbítani.

Van lehetőség arra, hogy a kötetet a számlázási címtől eltérő címre postázzuk. Ez esetben kérjük írja meg a szállítási címet.

Készpénzes vásárlásra nincs lehetőség.

Díjbekérőt küldünk, és utalással tudnak fizetni.

Nem, a magyar nyelvű kiadványok jelenleg csak nyomtatott formátumban elérhetőek.

Igen, magánszemély is vásárolhat kiadványt, ebben az esetben a személyes adatait kell megadnia a rendelésnél.

Az idegen nyelvű kiadványokat a VDA QMC webshopjából szerezheti be. Amennyiben a vásárlást a QFD Group Kft-n keresztül szeretné megvalósítani, 100 EUR költséget számítunk fel.

A magyar nyelvű kiadványokat a QFD weboldalán keresztül rendelheti meg.