License partner of

A bolgár küldetés

Napjainkban az autóipar többek között a connected car, az önvezetés, és az e-autózás trendjeitől hangos. Az autókba egyre több kisebb-nagyobb számítógép épül be. Ilyen üzleti környezetben a szoftverfejlesztés különösen előtérbe kerül. Az OEM gyártók a beszálítóiktól általánosságban elvárják a tanúsított és jól működő minőségirányítási rendszer alkalmazását.

Egy piacvezető, elektronikai alkatrészek gyártásával foglalkozó cég legnagyobb termelő üzemében Hatvanban és a fejlesztő központban Budapesten végzett rendszerintegrációs projektek után nem ért meglepetésként minket, hogy felkérést kaptunk ugyanezen cégcsoport, teljesen új, Bulgáriában, Szófiában alapított szoftverfejlesztő mérnöki központjától egy IATF 16949-nek megfelelő minőségirányítási rendszer kiépítésére. A megbízás kiterjedt az üzleti folyamatok feltérképezésére, a folyamatok közötti kapcsolatok meghatározására, a be- és kimenetek, kockázatok és lehetőségek azonosítására is. A feladat része volt továbbá a dokumentációs piramis több szintjének létrehozása is.

Az egyik érdekes kihívás a projekt során az volt, hogyan tudjuk a magyar telephelyeken gyűjtött tapasztalatokat a bolgár telephelyen alkalmazni. Mivel egy új telephelyről volt szó, helyenként hiányzó autóipari tapasztalatokkal, a coaching, a tanítás is fontos volt a csapat számára. A nyílt kommunikáció és a vezetőség teljes támogatása nagymértékben segítette a projekt előrehaladását. Két tapasztalt kollégánk Beáta és Zsolt nemzetközi környezetben szerzett tapasztalata nagyban hozzájárult a kulturális különbségek okozta problémák áthidalásában.

Rendkívül nagy segítség volt a projekt során, hogy nyílt légkörben dolgozhattunk, a vezetés teljes támogatásával. Sokat jelentett a kulturális különbségek áthidalásában, hogy a helyi környezetet is jól ismerő projekt vezetője – ha kellett – anyanyelvünkön tudott segítséget adni. Kívülállóként nem könnyű megérteni a bolgár és magyar jog különbözőségét pl. az elsősegélynyújtással kapcsolatban, de sikerült.

A projekt megvalósítására workshop-ok keretében került sor. Az előzetesen kalkulált projekt napok alatt sikerült a feladatkiírásban leírtakat teljesíteni, mert a fogadó fél minden alkalommal biztosítani tudta a projekt csapat rendelkezésre állását, a megbeszélt házi feladatokat kidolgozták. Így tudtunk lépésről lépésre haladva eljutni a kész folyamattérképtől, a teknős diagramon és folyamatábrákon át a szabványosított formátumú üzleti folyamat leírásokig. Úgy véljük, sikerült egy olyan rendszer alapjait lefektetni, amit a lelkes csapat a támogató és szakértő vezetéssel sikeresen tud bevezetni és fenntartani.

Köszönjük a lehetőséget és a támogatást!

Legfrissebb híreink