License partner of

VDA 6.3:2023 – Folyamataudit – magyar nyelvű kiadvány

VDA 6.3 2023 uj kiadas

A műszaki fejlődés, a vevői elvárások és az új gyártási technológiák egyre növekvő követelményeket támasztana a vevői és beszállítói folyamatok teljes láncolatában, és a cégek minőségirányítási rendszereit mindig új és egyre nehezebb feladatok elé állítják. A teljes gyártói- és beszállítói láncba robosztus folyamatokra és azok biztosítására van szükség.

E folyamatok elemzésének a VDA 6.3 szerinti folyamataudit egy jelentős és megalapozott módszere. A folyamatok tényleges végrehajtásának helyszíni ellenőrzésével, a kapcsolati pontok és a támogató funkciók figyelembevételével, a folyamataudit a projekt és a sorozatgyártás szakaszában is eredményes feltáró eszközként használható.

A VDA 6.3 először 1998-ban jelent meg, és 2010-ben, 2016-ban és 2023-ban felülvizsgálták (jelenlegi kiadás).

Mi változott a 2016-os verzióhoz képest?

– A A kötetből kikerül a gépjárműipari szolgáltatásokra alkalmazandó D kérdéseket tartalmazó fejezet. A logisztikai szolgáltatás auditja egy új VDA kötetben a 6.8-ban kerül szabályozásra.

– Fenti a ponttal összhangban, a P6-os fejezet értékeléséből kikerül a 7. részelem, a szállítás és anyagkezelés megítélésére szolgáló EU7-re vonatkozó százalékos értékelés.

– Az elmúlt évek iparági trendjeinek megfelelően hangsúlyosabb szerepet kapnak a szoftverekkel kapcsolatos követelmények, a szoftver minőségbiztosítás (pl. ASPICE).

– A követelményeket harmonizálták az egyéb vonatkozó előírásokkal, mint például Az új alkatrészek készültségi szintjének biztosítása (RGA/MLA).

– Az új kötet ajánlást fogalmaz meg az auditok végrehajtási módjának kockázatelemzésen alapuló meghatározására, mely alapján a szervezet el tudja dönteni, hogy helyszíni, távoli (remote) esetleg hibrid auditot folytasson le.

– Kevesebb lesz az alkalmazandó kérdés, ezért változik a képességelemzés értékelése.

– A projektmenedzsment erőforrásaira vonatkozó P2.2 követelmény bekerült a különleges termék- és folyamatkockázatokkal kapcsolatos kérdések közé és csillag jelölést kapott, míg a projektek szériagyártásba való átadására vonatkozó követelményeknél a csillag a P4.8-ról átkerült a P6.1.1-es kérdéshez.

– Végül de nem utolsó sorban az auditorok termékekkel és gyártó folyamatokkal kapcsolatos kompetenciáira vonatkozó követelmények is változnak.

A kiadvány ára: 65 EUR+ ÁFA.

A köteteket postai úton kézbesítjük, személyes átvételre nincs lehetőség.

Legfrissebb híreink